AudioNieuws

Traag internet is binnenkort verleden tijd met lichtwifi

Draadloos internet wordt dankzij de Nederlandse onderzoekers binnenkort misschien heel wat sneller.

Aan de Technische Universiteit Eindhoven, in Nederland, zijn onderzoekers erin geslaagd om een technologie te ontwikkelen die draadloos internet tot 2000 keer sneller maakt. De huidige wifi maakt gebruik van radiosignalen, maar die hebben een beperkte capaciteit en je moet ze vaak delen met verschillende anderen. Daardoor kan het netwerk soms verstopt geraken. Door met infraroodstralen te werken, kan dit probleem worden verholpen.

Het systeem werkt via ‘lichtantennes’. Die worden bijvoorbeeld aan het plafond worden bevestigd en van daaruit worden de lichtstralen heel nauwkeurig op apparaten gericht. Infraroodstralen zijn onzichtbaar, maar het is wel belangrijk dat ze niet onderbroken worden, door muren bijvoorbeeld. Daarom moet er voor elk apparaat apart een apart signaal zijn. Eén klassiek wifibakje volstaat dus niet meer, en dat kan je als een nadeel zien.

Maar volgens de onderzoekers zijn er ook voordelen aan verbonden. Het internet is sneller, want je hebt alle capaciteit voor één toestel. Verder kan je internet niet worden gehackt vanop straat, net omdat het signaal niet door de muren kan.

Toch is lichtwifi nog niet voor meteen, zegt onderzoeker Ton Koonen van de Technische Universiteit Eindhoven. ‘Er gaat nog heel wat aan vooraf, maar we verwachten toch dat het binnen een jaar of 5 op de markt zou moeten zijn.’

Beluister hieronder het gesprek met Ton Koonen, onderzoeker aan  de TU Eindhoven.

Tekst en interview: Wannes Van Muylder, foto: CC0