Kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog bijschaven? Dan moet je op 4 maart in Antwerpen zijn, waar Herman Van Goethem, rector van de UA, een lezing geeft over zijn nieuwste boek ‘1942. Het jaar van de stilte’. Daarin onderzoekt hij het stilzwijgen over de collaboratie en Jodenvervolging in Antwerpen.

De studentenclub Klio van het departement geschiedenis organiseert deze lezing van Herman Van Goethem. De ervaren rotten van de Universiteit Antwerpen kennen deze man als een monument uit het proffenkorps. Hij was daarnaast grondlegger en directeur van Kazerne Dossin, waar hij op woensdagavond 6 maart zijn boek voorstelt.

‘Zijn lessen blijven me veel meer bij dan andere vakken’

Het onderwerp is brandend actueel door de Duitse pensioenen die achttien Belgen vandaag nog krijgen voor hun deelname aan WO II. ‘Van Goethems lessen werpen een nieuw licht op dit facet van de oorlog, dat velen niet kennen’, zegt Jordy Aubry (25), alumnus van de Faculteit Rechten UA. ‘Hij stelt het jaar 1942 voor als een scharniermoment in de collaboratie en illustreert het aan de hand van persoonlijke getuigenissen, zeldzame dagboeken en administratieve stukken. En dat allemaal met de focus op Antwerpen. Zeer boeiende lessen die me, meer dan andere vakken, nog lang zullen bijblijven.’

Wil je erbij zijn? Ga op maandag 4 maart om 20 uur naar het R-gebouw van de UA, bereikbaar via het steegje naast GATE15 en over café De Prof. Iedereen is welkom. Het boek kan je kopen voor 29,95 euro.

Tekst & foto: © Jimi Claeys