NieuwsTekst

Uitbraak lassakoorts in Nigeria maakt meer dan honderd slachtoffers

MSF verwacht dat er in de komende twee maanden 1.781 vermoedelijke, en 408 bevestigde gevallen zullen opduiken. Foto: hdptcar (CC BY 2.0).

BUITENLAND – In Nigeria maakte een uitbraak van een ziekte genaamd ‘lassakoorts’ voorlopig 101 slachtoffers. Dat meldt de organisatie Artsen Zonder Grenzen (MSF). 45 sterfgevallen moeten nog bevestigd worden. MSF verwacht dat het aantal slachtoffers de komende maanden nog verder zal oplopen tot meer dan duizend overlijdens.

Lassakoorts is een dodelijke ziekte die erg gelijkt op ebola. Patiënten leiden aan hoge koorts en krijgen last van bloedingen. De ziekte verspreidt zich doordat menselijke voedingsmiddelen in aanraking komen met de urine of uitwerpselen van ratten, en verder zijn patiënten van de ziekte ook besmettelijk voor anderen.

Onder de slachtoffers behoren volgens MSF ook hulpverleners die geen beschermende kledij droegen, of die niet doorhadden dat hun patiënten aan lassakoorts leden. De hulpverlenersorganisatie stelt dat de Nigeriaanse uitbraak tot één van de ergste van de afgelopen jaren behoort, en MSF is momenteel ter plaatse om opleiding te voorzien voor hulpverleners. Lassakoorts is een ziekte die regelmatig voorkomt in West-Afrika. Ondertussen zijn er in beperkte mate ook gevallen opgedoken van de ziekte in buurland Liberia.

Tekst: Sebastien Marien, foto: hdptcar (CC BY 2.0).