StoriesTekstVoxpop

United Wardrobe: een online-kledingkast

Tweedehands shoppen is populair bij jongeren © Pexels

Tweedehands kopen raakt steeds meer ingeburgerd, ook onder jongeren. United Wardrobe (UW) is een platform waarop je tweedehands kleding, schoenen en accessoires kan kopen en verkopen. Hoe denken Lana (14), Jasmijn (20) en 9 andere jongeren op de Meir over deze app en tweedehands winkelen in het algemeen?

Ine en Silke (20): ‘United Wardrobe zelf heb ik niet. Tweedehands shoppen doen we wel vaak. Ik doe het niet voor het milieu in de eerste plaats, maar het is wel mooi meegenomen!’ Zegt Ine. Silke: ‘Ik denk dat de helft van mijn kledingkast bestaat uit kleren van winkels als Think Twice en Episode, dat zijn twee winkels in Antwerpen waar je tweedehands stuks kan vinden. Ik vind het vooral leuk dat ik op die manier dingen kan dragen die de rest niet heeft. Als je iets in de Zara koopt, is dat iets waar heel België mee rondloopt. Dat heb je met tweedehands kopen minder. Ik vind United Wardrobe zeker een goed initiatief, dan hoef je je kleren niet zomaar weg te gooien. Het is goed voor het milieu en je verdient er nog een extra centje aan.’

Abbi en Evelien (15): Abbi: ‘Ik heb al veel gehoord over de app maar heb er nog nooit iets op gekocht of verkocht.’

Evelien: ‘United Wardrobe geeft je de kans om een tweede leven aan je kleren te geven, dat vind ik het leuke eraan. Ik heb al eens iets op United Wardrobe gekocht, een paar sneakers die er nog als nieuw uitzagen maar wel nog maar de helft van de prijs waren! Het is ook niet dat tweedehandskleren kopen ‘vuil’ of ‘slecht’ is. Zolang het kledingstuk niet stuk is en er geen vlekken op zitten, vind ik het volledig oké.’

 

Noa en Jasmijn (14): Noa: ‘Ik heb United Wardrobe. Het staat al een tijdje op mijn tablet en als ik me verveel ga ik eens kijken of ik een leuk kledingstuk kan scoren. Het is me nog niet gelukt, ik vind dat de verkopers hun producten vaak nog te duur aanbieden. Zelf zet ik er geen kleren op, dus verkopen doe ik niet’. Jasmijn: ‘Ik heb al veel van zulke apps gehoord, maar heb me er nog niet echt mee bezig gehouden. Ik koop wel af en toe in vintagestores, het is goedkoop en er zijn mooie kleren, al moet je soms wel een beetje zoeken. Het is ook volledig mijn stijl.’

 

‘Als ik me verveel ga ik eens kijken of ik een leuk kledingstuk kan scoren’

 

Lisa (18): ‘Ik heb zowel United Wardrobe als Vinted, een gelijkaardige app, al eens gedownload. Ik zat er eigenlijk nooit op dus ik heb het uiteindelijk van mijn telefoon gedaan. Tweedehandskleren kopen vind ik dik oké! Het jeansjasje dat ik nu aanheb is ook gekocht in een kringloopwinkel. Ik doe dat wel vaak, vooral voor het milieu. Het zijn ook vaak specialere kleren, die je nergens anders vindt. Het kost ook nog eens veel minder dan nieuwe kleding, dus dat is mooi meegenomen.’

 

Maren (15): ‘Ik heb United Wardrobe op mijn smartphone staan. Ik heb er nog nooit iets op gekocht, maar wel al veel bij mijn ‘favorieten’ gezet. Vaak twijfel ik te lang en heeft een andere gebruiker het item al gekocht. Ik ben nogal een twijfelgeval en dat is bij UW misschien niet altijd goed, alle leuke dingen zijn snel weg. In tweedehandswinkels koop ik niet zo heel veel maar ik passeer er wel eens. Je vindt er vaak iets ouderwetsere stukken en dat vind ik wel iets hebben.’

 

Lana (14): ‘Ik heb op United Wardrobe al een aantal dingen gekocht en verkocht. Onder andere een leuke trui van het merk Adidas. Alles was goed verlopen, maar ik heb toch liever de app Vinted. Op Vinted vind ik het systeem van de verzending beter. Het principe komt op hetzelfde neer, maar bij United Wardrobe heb ik het gevoel dat de verzending altijd duurder is dan bij Vinted. Ook vraagt United Wardrobe transactiekosten om hun netwerk te onderhouden, als je dus iets koopt moet je bijna 2 euro afgeven aan United Wardrobe en ook als je iets verkoopt gaat er 10 procent van het bedrag naar de app. In de Think Twice hier in een zijstraat van de Meir, passeer ik ook wel vaak. Het is allemaal goedkoper en dat staat me wel aan.’

‘Tweedehands kopen is niets voor mij. Ik heb vaste winkels waar ik mijn kleren koop.’

 

Zara (16): ‘Tweedehands kopen is niets voor mij. Ik heb vaste winkels waar ik mijn kleren koop. Van de app heb ik al veel reclame zien verschijnen maar daar ben ik niet zo in geïnteresseerd. Ik zou hem misschien nog wel installeren om mijn eigen kleding te verkopen, maar zelf iets kopen vertrouw ik niet. Ten eerste weet je niet of het pakketje effectief gaat aankomen en je weet niet zeker of het de juiste maat gaat zijn. Ik heb al vaak verhalen gehoord over oplichterij. Ik koop mijn kleren liever in een fysieke winkel, zodat ik kan zien of het me al dan niet staat.’

 

 

Alexander (19): ‘Ik zit niet op het platform. Ik vind het concept wel heel goed. Ik denk dat er anders veel te veel kleren de vuilnisbak in gaan. Ik koop wel in Think Twice. Je vindt er leuke stuks en dan weet je ook meteen dat je niet bijdraagt aan wanpraktijken als kinderarbeid.’

 

 

5 tips om je kleding snel te verkopen op UW

Tip 1: maak tijd voor het nemen van je foto’s

Trek je foto’s niet op 1,2,3. Maak gebruik van een hippe of neutrale achtergrond, trek foto’s bij daglicht en maak zeker een foto waar je het kledingstuk aan hebt. Als je een ‘aan-foto’ maakt, zien kopers meteen hoe het eruit ziet als je het draagt, niet minder belangrijk bij een kleedje of broek. Verkopers met aan-foto’s hebben 40% meer kans om hun producten te verkopen.

Tip 2: verlaag je prijzen na enkele dagen

Wanneer iemand geïnteresseerd is in jou kledingstuk kan zij/hij dit favorieten. Wanneer je iets later de prijs een tikkeltje verlaagd krijgt de potentiële koper een notificatie die luidt: “je favoriete product is in prijs verlaagd” en tada, daar zijn de kopers!

Tip 3: plaats een link van je UW-profiel in je Instagram bio

Wie weet zijn je volgers wel eens benieuwd van waar je kleren komen of zijn ze stiekem al een tijdje jaloers op dat ene rokje van jou. Als je de link van je UW-profiel op Instagram zet heb je kans dat mensen eens een kijkje gaan nemen en iets kopen. Wie weet durven ze niet in je ‘DM te sliden‘ om te vragen vanwaar je kleren komen, maar durven ze wel bij je af te rekenen in je virtuele kledingkast. 

Tip 4: zet je producten op direct-buy

Je kan ervoor kiezen je kleding op direct-buy te zetten, dan kunnen kopers je product onmiddellijk kopen. Je kan ook kiezen voor de optie ‘bieden’, maar deze blijkt minder effectief te zijn.

Tip 5: plaats op dagen zonder transactiekosten

Eens in de zoveel tijd heeft het platform ‘dagen zonder transactiekosten’. Dit zijn de dagen dat je het allerbest je spullen online zet. Kopers zullen sneller iets kopen als ze de 1,99 euro extra transactiekosten niet hoeven betalen.

https://www.instagram.com/p/Bv8mxxSHzsb/

United Wardrobe heeft intussen vestigingen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, wat wil zeggen dat je dus ook uit deze landen kleding kan kopen en verkopen.

Tekst: Sofie Stragier, foto: © Pexels