‘Urban city jungle survivors’ zijn mensen die uit eigen principes op zoek gaan naar andere manieren van wonen. Alternatief wonen in een grootstad, het lijkt een grote uitdaging; van kraakpanden tot nieuwe manieren van samenwonen. Wij gingen op zoek naar drie locaties in Berlijn die zeker een bezoek waard zijn.

Linie 206: Vergane glorie?
Linie 206 is een bijzonder kraakpand in de Linienstraße in het centrum van Berlijn. Het pand bestaat al 25 jaar en tot op vandaag leeft er nog steeds een groep Berlijners in het pand die wil vluchten van de snel stijgende huis- en huurprijzen in de bruisende stad. Het bestaan van Linie 206 staat onder druk. De nieuwe eigenaars van het pand willen de krakers zo snel mogelijk buiten. Of Linie 206 zal verder bestaan, is momenteel dus een groot vraagteken.

 

‘Georg-von-Rauch-Haus’: Een kraakoud kraakpand

In Berlijn-Kreuzberg vind je het ‘Georg-von-Rauch-Haus’, of ook gewoon het ‘Rauchhaus’ genoemd.  Het Rauchhaus bestaat al sinds 1971 en staat met haar bijna 50 levensjaren bekend als het oudste kraakpand van Europa. Ook vandaag staan de deuren van het Rauchhaus nog altijd open voor gemeenschappelijke woonprojecten. Het Rauchhaus is ondertussen ook uitgegroeid tot een soort cultureel centrum. In het pand vinden er namelijk regelmatig concerten, feestjes en andere evenementen plaats.

R50: Dé manier van wonen in de toekomst?

Net buiten het centrum van het bruisende Berlijn, in het district Friedrichshain-Kreuzberg, vindt men R50. Een cohousingproject dat toch wel in sterk contrast staat met de grauwe appartementsgebouwen waardoor het omringd wordt. Cohousing is een woonmodel waarmee mensen samenkomen om te bouwen wat ze nodig hebben en willen, niet wat een ontwikkelaar beslist om te verkopen. Wat deze constructie zo speciaal maakt? Aanvankelijk de materialen waarmee men heeft gewerkt. De gevel, die bestaat uit staal en hout, tevens één van de meest goedkope opties. Een ander belangrijk aspect is de keuze van de bewoners om veel van de ruimtes zoals het terras en de woonkamer, gemeenschappelijk te maken. Hiermee willen ze zich onderscheiden van andere woontorens in de grootstad.

Tekst en beelden door: Anella Sepp & Julie Gabriëls