LokaalMechelenTekst

VAN HOGESCHOOL NAAR HORECA (2): GRAB LIFE BY THE CHILI BEANS

Foto: Pia IndigneFoto: Pia Indigne

Nummer twee op ons lijstje is oud-studente Pia Indigne, een pittige tante als je het ons vraagt. Op 27-jarige leeftijd bezit ze maar liefst twee eigen zaken: Beans en het Mexicaanse zusje Chili Beans. Daarnaast is Pia ook actief in de Mechelse gemeenteraad. 

View this post on Instagram

Good morning Sunshine! #coffee #breakfast #beansbar #2800love

A post shared by Beans (@beansmechelen) on

In 2016 studeerde Pia (27) af als radio-journaliste aan Thomas More Mechelen. ‘Ik vond het echt een leuke richting, ook praktisch gezien was journalistiek een goede keuze voor mij’, zegt ze. Na drie mooie jaren nam ze afscheid van onze school om zeven maanden door Australië te trekken. Omdat de periode tussen afstuderen en haar reis te kort was, leek het haar geen goed idee om haar tijd te verspillen met solliciteren. Daarnaast werkte ze tijdens haar studies bij koffiebar Beans – toen van een andere eigenaar – en mocht ze na haar reis als vaste werknemer beginnen. ‘Wanneer je de kans krijgt om ergens te kunnen werken direct nadat je terug bent, en zeker in een omgeving waar je het al kent, dan doe je dat gewoon,’ vertelt ze. Die kans greep Pia met beide handen.

‘Het was niet echt vreemd dat mijn job niets met mijn studies te maken had, want ik heb een passie voor horeca’

Ze was zestien toen ze in de horeca stapte. ‘Die kriebel was er altijd en eens ik daar in zat had ik echt het gevoel dat dit iets voor mij was, dat ik daar thuishoorde’, zegt Pia. Die hobby, in combinatie met het werken in Beans, maakt dat ze nooit iets anders dan horeca heeft gekend. En dat vuur is nooit uitgedoofd. Op 2 mei 2017 kocht ze de zaak over en werd ze op 25-jarige leeftijd eigenaar van de zaak. ‘We hebben alles opnieuw geschilderd en nieuwe meubels geplaatst, ik wou mijn eigen stempel er op zetten’, en zo was Pia gelanceerd.

De Beans-familie
Ruim een jaar later begon het weer te kriebelen bij Pia. ‘Ik kreeg de kans om naar een pand te gaan kijken en was meteen onder de indruk. Het leek me leuk om iets from scratch op te bouwen. Dat heb ik dan ook voorgesteld aan mijn partner Annemie en we waren allebei overtuigd’, legt Pia uit. Midden juni was het dan zo ver en werd de nieuwe zaak Chili Beans gedoopt. Weer maken ze gebruik van Beans, dat was niet per ongeluk volgens Pia, ze willen de lijn doortrekken. Dat deden ze ook in de slogan Grab life by the Chili Beans.

https://www.facebook.com/chilibeansmechelen/photos/a.448629825574698/483157985455215/?type=3&theater

 

Ze droomde van een eigen zaak, maar schrok dat alles zo snel ging. Klagen doet ze niet, hoe meer projecten, hoe beter. ‘Ik heb massa’s ideeën, als ik ze allemaal zou moeten uitvoeren heb ik tijd tekort’, zegt Pia, ‘Als ik een idee heb schrijf ik het op en werk dat dan in een paar puntjes uit. Dus wanneer ik de kans heb of de tijd heb, moet ik maar even in dat boekje bladeren en een idee uitkiezen. Als ik de beslissing maak dat ik er voor ga, dan doe ik het ook.’ Dat impulsieve kantje heeft ze wel. Onlangs bezocht ze een openbare veilig of soms gaat ze naar lege panden kijken.  Volgens Pia weet je nooit wanneer er een opportuniteit komt piepen.

‘Heel mijn leven koffies maken? Nee bedankt’
Pia is ongetwijfeld een geboren ondernemer. Ze deelt mee hoe fijn ze het vindt om concepten te bedenken en uit te werken. Natuurlijk staat ze nog even graag achter de bar om bij haar klanten te zijn. ‘Maar dat is niet wat mijn einddoel is. Ik ben nu ook verkozen in de gemeenteraad, wie weet doe ik binnen zes jaar iets in de politiek. Ik heb nooit een plan, ik zie gewoon wat er op me af komt. Welke kansen dat zijn, ik zie wel. Maar heel mijn leven koffies maken, nee bedankt’, zegt ze. Pia is inderdaad actief in de Mechelse gemeenteraad, als lid van VLD GROEN M+.

Maar ze is ons nog niet vergeten. Vaak komen aspecten zoals schrijven en sociale media, die ze uit haar opleiding haalde, terug in het dagelijkse leven. ‘Of ook dat je meer lef krijgt, want dat moet op school als je met mensen gaat praten. Het pusht je om buiten je comfortzone te gaan’, zegt ze.

Het waren twee waanzinnige jaren maar daar stopt het niet. Pia gaat binnenkort trouwen met haar partner Annemie Van Herenthals. Proficiat!

Op 16 december organiseert Chili Beans een Mexicaanse brunch, inschrijven kan je hier.

Tekst: Yente Paesmans, uitgelichte foto: Pia Indigne