LokaalMechelenTekst

Van hogeschool naar horeca (3): een bierbar die leven in de brouwerij brengt

Foto: www.barmakadam.beFoto: www.barmakadam.be

De zoektocht naar oud-studenten, die hun stapjes als ondernemer in de Mechelse horeca hebben gezet, loopt op z’n einde. Anouk beet de spits af met haar spellencafé Den Troef. Pia presenteerde Chili Beans, het restaurant dat Mechelen in Mexicaanse sferen brengt. En last but not least staat barman Jonas Bosmans op de lijst, die samen met collega én oud-student David Aerts een pareltje op de Grote Markt van Mechelen bezit: Makadam.

Na drie jaar communicatiemanagement ging Jonas (26) op zoek naar een job in marketing. Al draaide dat anders uit dan verwacht. ‘Na mijn studies ben ik bij de VRT terecht gekomen en mocht ik programma’s maken. Ik had totaal geen kennis van tv. Daarom besliste ik om een jaar videojournalistiek in een verkort traject verder te studeren.’ Flexibel en gemotiveerd als hij is, begon hij aan dat extra jaar, om nadien bij Studio Brussel te beginnen. Misschien nog een jaar audio erbij dan? Nee hoor. ‘Na een jaar ben ik begonnen bij Springbok Agency, een communicatiebureau in Mechelen’, voegt hij toe.

HOERA! Zes maanden Makadam, dat zijn:3000 fans op facebook2536 croques in jullie buiken2340 liter Stella om de keel…

Geplaatst door Makadam op Zaterdag 1 september 2018

Jonas leek een mooie toekomst voor de boeg te hebben, met een job die in lijn lag van zijn studies. Al was er een andere kriebel die hij niet kwijt kon. Zoals velen heeft Jonas als student in de horeca gewerkt. Maar het verhaal begon in zijn eigen dorp, waar hij met twee vrienden van de hogeschool een bier-vzw opstartte: Beer Bastards. ‘Vrouwen doen Tupperware- of Upperdare-avonden. Hun mannen zitten dan alleen thuis, dus wij organiseerden bieravonden met speciale biersoorten voor hen’, zegt Jonas. ‘Nadien gingen we ook ons eigen bier brouwen.’ Ondertussen is de vzw opgedoekt, Jonas licht toe: ‘Ik zat toen op de hogeschool en had tijd zat. Als je veel uit iets wil halen, moet je er ook veel tijd insteken. Mijn collega-studenten zagen het niet meer groot in en dan zijn we gestopt.’ Maar Jonas liet het hoofd niet hangen, wat ook niet nodig was want een nieuw project loerde om de hoek.

‘Toen hebben we, om 1 uur ’s nachts in onze zatte rond de BBQ, beslist dat we gingen samenzitten om onze ideeën te bespreken’

Jonas werd bevriend met David tijdens communicatiemanagement. Sinds ze afgestudeerd zijn, gaan ze ieder jaar samen met zes andere oud-studenten op weekend. Op de vorige editie, in 2017, sprak David hem aan over Beer Bastards. ‘Hij vertelde me dat ‘ie iets zocht waar hij al zijn energie en tijd in kwijt kon’, zegt Jonas. ‘Ik wou op dat moment meer uit mijn vzw halen, al wilden mijn mede-eigenaren dat niet.’ Het belletje rinkelde plots bij beiden. ‘Dus we hebben toen, om 1 uur ’s nachts in onze zatte rond de BBQ, beslist dat we gingen samen zitten om onze ideeën te bespreken’, lacht Jonas.

Zo gezegd, zo gedaan en een maand later zaten de twee samen, deze keer niet rond een vuur. Van bierpakketten verkopen tot een webshop, concepten waren er genoeg. Maar een café? Daar was toen nog geen sprake van. ‘David kende de eigenaren van een café op de Grote Markt (Als Ik Mijn Ogen Toe Doe Ben Ik In Honolulu), zij hadden hem verteld dat ze ermee gingen stoppen,’ legt Jonas uit. ‘Zo simpel als het is belde David me op een dag met de vraag of we eens gingen kijken naar dat pand. ‘Is goed’, antwoordde ik toen.’ Easy peasy, lemon squizy. Beiden gaven ze hun job op en een jaar na de opening van Makadam hebben ze nog geen enkele seconde spijt gehad van die beslissing.

‘Maar nee, gij ze zot!’
Een carrièreswitch is het zeker. Mocht je Jonas een anderhalf jaar geleden vragen of hij binnen het jaar een café zou openen, zou hij je gegarandeerd voor gek verklaard hebben. ‘Dus om te zien waar ik over een paar jaar sta, dat is moeilijk te zeggen. Makadam is er nu, het is niet de bedoeling dat we toch iets anders willen doen omdat het leuk is geweest. Ik vind dat er nu ook al een gigantisch verschil is tussen waar we een jaar geleden en nu staan.’

Als je Makadam zou kennen, dan is dat zeker ook via sociale media. Daar hebben Jonas en David wel een streepje op voor. Waar andere bedrijven een externe firma voor inhuren -zoals grafisch ontwerp, sociale media en marketing- kunnen zij hun plan trekken dankzij communicatiemanagement. Journalistiek helpt dan weer meer met ‘dat beschrijvende’, het omschrijven en verwoorden. ‘Dat maakt je anders dan alle anderen’, legt Jonas uit. ‘Iedereen kan een pintje tappen, in elk café koop je een Duvel, maar je moet ervoor zorgen dat ze dat getapt pintje bij jou komen drinken.’

Busy bees
Daarnaast staat Makadam er om bekend unieke, Belgische bieren te serveren. ‘Zoals één van onze nieuwe bieren, van twee Brusselse studenten die gewoon een megacoole branding hebben en hun eigen brouwerij zijn gestart. Wij willen bieren met een tof verhaal aanbieden’, zegt Jonas. Dat assortiment blijft groeien, net zoals hun ideeën en concepten. Ze blijven niet bij de bakken zitten. Na de opening van Makadam werken Jonas en David ook aan een webshop. ‘Nu de meeste onderdelen van de zaak op punt staan, kunnen we daar nu pas aan beginnen want het idee was er al langer’, licht Jonas toe. Daarnaast staat ook ‘eigen bier brouwen’ op de agenda.

Met deze Hoppy Madam gaan we samen met @enstoemelings verder met ons vierluik 2/4. .Een hoppig dorstlessend witbiertje, ideaal voor die winterse zon! 4,5%#barmakadam

Geplaatst door Makadam op Zondag 18 november 2018

Jonas heeft zijn tweede thuis gevonden waar hij oprecht gelukkig is. ‘Ik vind het gewoon zo leuk dat er mensen zijn die een simpel pintje bestellen en dat er dan weer anderen zijn die heel hun levensverhaal kwijt moeten’, lacht hij. Daarnaast is het ook begrijpelijk dat er veel tijd in zo’n bar kruipt, als in: alle vrije tijd. Dus als er vrienden, kennissen of familie langskomen, vindt Jonas dat fijn. ‘Misschien komen ze de eerste keer gewoon voor ons, maar het doet eens zo’n deugd om te weten dat ze komen omdat ze het hier leuk vinden. Dat vind ik toffer dan dat ze zouden komen om mij een plezier te doen.’

Benieuwd naar Bar Makadam? Ga eens een uniek pintje drinken bij deze oud-studenten op de Grote Markt 11, in Mechelen. Of vier de eerste verjaardag van de zaak mee tijdens hun 24-uren feest.

Tekst: Yente Paesmans, uitgelichte foto: www.barmakadam.be