LokaalTekst

Van Leuven tot Mechelen: 5 stukjes groen in de betonnen stadsjungle

© Caro Hellings

Als je tot rust wil komen, een frisse neus wil halen of gewoon je hoofd leeg moet maken: waar ga je dan naartoe als student? In een drukke stad zoals Leuven of Antwerpen is een stukje groen vaak een uitzondering. 21bis schiet te hulp, wij zochten én vonden verborgen groene parels in de hectische studentensteden met de hulp van 5 studenten uit evenveel verschillende studentensteden.

Leuven: ‘Daten in de Kruidtuin’
De ‘Hortus Botanicus Lovaniensis’ klinkt als een toverspreuk uit Harry Potter maar ligt verscholen in de drukke studentenstad Leuven. De Kruidtuin is een klein paradijs met bloemen, bankjes en een tropische serre. Schildpadden, eenden en vogels vinden er een thuis. In de zomer kunnen de serres bloedheet worden, maar in de winter bieden ze een aangename cocon om je op te warmen. Studente Maxime (22) komt graag in het paradijselijke stukje. ‘Ik heb geen tuin op kot en af en toe heb ik nood aan een moment van rust. Mijn vriend is bioloog, dus dan maken we er vaak een date van (lacht).’

© Caro Hellings

Adres: Kapucijnenvoer 30, Leuven Bezoekersuren in de winter: 9u-17u

Gent: ‘Rondje filosofische gesprekken’
Verrassing: het Citadelpark is niet het enige park in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Het Muinkpark is de minder bekende variant maar even schuune. Het idyllische rode hutje, de afgevallen bladeren en de kabbelende rivier zorgen voor een Insta-waardige foto. Tot rust komen is hier een evidentie. Lot (22) woont net naast het park in Gent. ‘Elke dag zit er een soort van druïde (lees: een oude man in wit gewaad met lange baard) in het park. Hij staat altijd klaar voor een filosofisch gesprek over al je levensvragen (lacht).’ De moeite waard om te checken dus.

© Lot Geeraert

Adres: Muinklaan, Gent

Brussel: ‘Feesten onder een apocalyptische brug’
Myrthe (20) vond een verscholen stukje groen in Brussel. ‘Onder de verlaten brug achter de gebouwen van Tour & Taxis ligt een prachtig grasveld.’ De sporen van de voormalige spoorweg zijn weggehaald. ‘Brusselaars komen hier joggen, hun honden uitlaten, chillen of soms zelfs feesten’ zegt Myrthe. Er worden vaak feestjes gehouden onder de oude brug. De plek heeft iets apocalyptisch. Er geraken is niet zo simpel maar eens je er bent, wil je er zo vaak als mogelijk naartoe!

© Myrthe Meylaerts

Adres: Tour & Taxis

Antwerpen: ‘Chillen tussen de universiteitsgebouwen’
Het Hof van Liere ligt verscholen tussen de oude gebouwen van de universiteit van Antwerpen. Het is een plek waar studenten nog snel de laatste zonnestralen catchen vooraleer ze zich op hun boeken in de bibliotheek storten. Op de gebouwen rond het open grasplein baant wilde klimop zich naar boven. ‘Het is een idyllisch plekje midden in de drukke studentenbuurt’, zegt Sam (24). Ze komt er graag om uit te blazen van een zware lesdag of om vrienden te ontmoeten.

© Caro Hellings

Adres: Prinsstraat 13, Antwerpen

Mechelen: ‘Waterproof muurschilderingen’
De Rik Wouterstuin is een groen plekje in Mechelen waar onze redactrice Yente (20) af en toe eens passeert. ‘Ik hou hier vooral van het water, dat is super rustgevend.’ De tuin is vooral bekend van het standbeeld van Rik Wouters naar wie de tuin vernoemd is. De naam ‘verborgen parel’ krijgt hier een nieuwe betekenis: het ligt echt verscholen tussen de huizen. ‘De coole tekeningen op de muur zijn van Dzia, een bekende schilder hier in Mechelen,’ zegt Yente. Een meerwaarde in de stad!

© Yente Paesmans

Adres: Bereikbaar via Befferstraat of Rik Woutersstraat, Mechelen. Bezoekersuren in de winter: 9u-18u45

Tekst: Caro Hellings, foto’s: Caro Hellings, Yente Paesmans, Myrthe Meylaerts en Lot Geeraert