‘Gedenk mens dat je stof bent en tot stof zult wederkeren.’ Woensdag 6 maart is het Aswoensdag; volgens de katholieke traditie laat je dan een zwart kruis op je voorhoofd tekenen in de kerk. Dat kruisje zet de priester met het as van palmtakken. Deze dag duidt ook het begin van de vastenperiode aan en hiermee willen katholieken berouw tonen voor hun zonden. Maar leeft die traditie nog bij jongeren?

Huh?! Er zitten toch 46 dagen tussen Aswoensdag en Pasen? Waarom vasten we er dan maar veertig? Omdat er tijdens de zes zondagen in deze periode niet gevast wordt. Deze 40 dagen staan trouwens symbool voor de periode die Jezus in de woestijn doorbracht.

De organisatie Dagen Zonder Vlees spoorde van 2011 tot en met 2017 aan om tijdens de vastenperiode veertig dagen lang geen of minder vlees en vis te eten. Die actie bestaat niet meer, maar dat wil niet zeggen dat je niet kan deelnemen op eigen initiatief.

Wat doet de doorsnee student tijdens deze periode?

‘Ik ken wel mensen die geen vlees gaan eten, maar zelf ga ik dat niet doen. Hiervoor hou ik veel te veel van vlees!’, Lisa Machiels (19).

‘Vasten, dat is toch gewoon geen snoep eten he? Maar oké, ik zou het nog wel zien zitten veertig dagen vegetarisch te zijn’, zegt Bauke Mertens (21).

‘Wij zijn niet goed genoeg geïnformeerd, vinden we. Vasten is iets wat bomma’s doen of ouders, misschien. Dat behoort niet meer tot onze lichting. We denken dat de ramadan veel meer leeft bij moslims. Bij hen is dat niet echt een keuze, maar eerder een geloof’, zeggen Benjamin Delauré (21) en Ine Vanlaer (20).

Tekst en foto: © Lisa Van Beneden