Stel je voor, het zijn examens, je hebt al een paar uur aan een stuk geleerd en het wordt je even te veel. Je hebt nood aan een pauze. Wat kan je doen? Gaan sporten? Daar ben je te lui voor. Een dutje doen? Dat is een beetje ongemakkelijk in het midden van de bieb. Een serie kijken? Bitch please, Game of Thrones is al lang gedaan. En zeg nu eerlijk, welke serie kan daar aan tippen? Hierbij de perfecte oplossing: een podcast. Eventjes gewoon alle leerstof loslaten en luisteren naar de boeiende verhalen van deze vijf podcasts. Wie weet leer je zelfs nog wat bij dat van pas kan komen op je examen.

Omdenken

De Nederlandse schrijver en theatermaker Berthold Gunster maakt een podcast over ‘omdenken’. Volgens hem is dat: ‘een manier van denken waarbij je kijkt naar wat er is, en niet naar wat er zou moeten zijn. Hiermee maak je de omslag van ‘ja-maar’- gedrag naar ‘ja-en’-gedrag.’ In deze aflevering gaat het over spreekangst in het openbaar. Dat kan nog van pas komen als je die presentatie waar je zo’n hekel aan hebt nog moet geven.

De Filmbelgen

Cedric en Jef, twee Vlaamse studenten, nemen je mee in hun wondere wereld van film. Op een gepassioneerde en vaak ook hilarische manier gaan ze dieper in over wat er allemaal gebeurt in de filmwereld, zowel in binnen- als buitenland. In deze aflevering nemen ze de nu al legendarische film ‘Avengers End Game’ onder handen. Opgepast: spoilers!

Welcome to the AA – Alex Agnew

Dit is misschien wel de bekendste podcast van het moment in Vlaanderen. Alex Agnew heeft alvast geen introductie meer nodig. Samen met zijn vaste sidekick Andries Beckers nodigen ze elke week een bekende maar ook minder bekende gast uit voor een diepere kijk in hun leven. Met Alex Agnew erbij leidt dat uiteraard af en toe tot geweldig grappige taferelen. Zeker in deze aflevering, waar collega-comedian Michael van Peel te gast is.

The Nesim podcast

De Nederlandse youtuber Nesim Najih die met zijn Youtube kanaal ‘Supergaande’ 630.000 abonnees heeft, maakt elke week een podcast. Daarin nodigt hij elke week iemand uit. Vaak gaat het om Nederlandse gasten uit de muziek en hiphopwereld, maar in deze aflevering praat hij met de Vlaamse rapper Safi. Geboren in Antwerpen en getogen in onze stad, Mechelen.

De universiteit van Vlaanderen

De universiteit van Vlaanderen is een educatieve podcast. Elke schooldag geven professoren van Vlaamse universiteiten antwoord op interessante vragen zoals: ‘Hoe kunnen muizen helpen om kanker te bestrijden?’ of ‘Is online shoppen slecht voor het klimaat?’ Dit doen ze op basis van hun inzichten die ze verworven hebben binnen hun vakgebied. In deze podcast buigt Professor Vera Rogiers van de VUB zich over de vraag: ‘Kan je veilig bruinen?’ Interessant om weten voor na die verdomde examens.