Het Verenigd Koninkrijk staat op het punt om Europa (al dan niet) te verlaten. Dit betekent dat het binnenkort niet meer zo gemakkelijk zal zijn om een reisje te plannen naar het eiland. Daarom is het nu het perfecte moment om dit land te bezoeken.  Ik neem je mee naar de leukste plekjes met de tofste hostels die Engeland te bieden heeft.

In het Verenigd Koninkrijk is het heel eenvoudig om je te verplaatsen. Hier wordt het openbaar vervoer geregeld door privémaatschappijen, hierdoor is er een grote concurrentie tussen de vele bus- en treinmaatschappijen. Als je de juiste apps en sites (Trainline bijvoorbeeld) in de gaten houdt kan je voor spotprijzen dezelfde dag nog de trein en/of bus nemen.

Stop 1: Londen

De Londen Bridge in zijn volle glorie

Waar zou je anders beginnen? Deze metropool heeft zowat alles te bieden: van hip en trendy conceptwinkels en eetplekjes, tot eeuwenoude geschiedenis. Laat je niet afschrikken door de grootsheid van deze stad. Door de vele parken heb je genoeg plekjes om te ontsnappen aan de toeristen.

 

 

 

 

Tip: Wie Londen eind augustus bezoekt moet zich voorbereiden op het Notting Hill Carnival, een carnaval dat plaats vindt in één van de chiquere wijken van Londen. Elk jaar feesten 1 miljoen (!) mensen hier in de straten. Het spectaculaire gebeuren zet dan ook heel de stad (en het verkeer) elk jaar op zijn kop.

De straten van Notting Hill wordt overrompeld door een massa mensen

Voor de milieubewuste mensen onder ons kan je perfect met de trein of de Flixbus in Londen geraken. Ook fijner voor je portemonnee natuurlijk. Voor wie een goedkope slaapplek zoekt, raad ik het Phoenix Hostel aan. Een klein en zeer knus hostel gelegen de buurt van Paddington en Marylebone. Als je op tijd boekt betaal je maar 7 euro per nacht!

 

 

 

 

 

Stop 2: Oxford

Een uurtje rijden met de trein vanuit Londen en je komt aan in Oxford. Een prestigieuze stad met een rijke geschiedenis. Hier hebben talloze wetenschappers, academici, politici, schrijvers en kunstenaars hun eerste stappen richting succes gezet, en dat valt dan ook meteen op.

De befaamde Oxford University palmt zowat de hele stad in en dat kan, want aan deze universiteit studeerden mensen zoals J.R.R.Tolkien, Oscar Wilde en Stephen Hawking, die elks hun eigen stukje geschiedenis schreven.

Zicht vanop het rugbyveld op één van de talloze campussen van Oxford University

Voor de Harry Potterfans is dit ook dé stad om te bezoeken. Hier werden heel veel scènes opgenomen voor de films. De toeristische sector profiteert hier dan ook volop van, dus je zal op veel plekken entrée moeten betalen om binnen te kunnen.

 

 

 

 

 

De Divinity School, een van de filmlocaties van de Harry Potterfilms

Oxford is eenvoudig te bereiken met de bus of de trein vanuit Londen, voor de trein betaal je gemiddeld 10 euro als je je ticket de dag zelf koopt. Hostel tip: Oxford Backpackers Hostel

 

 

 

 

 

Stop 3: Manchester

Manchester is gelegen in het noorden van Engeland en ligt dichtbij Schotland. Het is de ideale stad voor muziek- en voetbalfans. Joy Division, Oasis, the Smits en talloze andere muzikale genieën komen uit deze stad en dat merk je ook. Overal in Manchester zijn er ’s avonds concerten en open mic nights waar de volgende muzikale talenten al hun troeven naar boven halen. Voor de voetbalfans is er het Manchester United museum en stadium. 

Voor wie een beetje cultuur wil opsnuiven na zijn bezoekje aan het Manchester United museum kan de straat oversteken en dan sta je voor de oudste publieke bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk, de Chetham Library. Deze bibliotheek was ook de ontmoetingsplaats van Karl Marx en Friedrich Engels. Het onderzoek dat ze hier hebben gedaan in de zomer van 1845 leidde tot het wereldberoemde Communistisch Manifest.  Zeker een bezoekje waard dus!

Een rek vol met eeuwen oude boeken in de Chetham bibliotheek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manchester ligt op zes uur rijden van Londen, bereikbaar met de National Express bussen of de trein (let op: voor de trein bestel je je tickets best op voorhand). Hostel tip: Hatters hostel

Stop 4: het Lake District

Het Verenigd Koninkrijk heeft talloze nationale parken, het Lake District is de grootste en ook een van de meest spectaculaire. Het park ligt aan de rand van Schotland en heeft een oppervlakte van 2362 vierkante kilometer. Groot dus.

Als je even wilt ontsnappen aan de drukke steden is dit de ideale plek. Windermere is de meest bereikbare stad in het lake District aangezien de trein hier stopt. Vanuit Windermere heb je de mogelijkheid om door te reizen naar talloze pittoreske dorpjes en meren in het nationale park.

Na een steile hike word je beloond met dit prachtige uitzicht in Windermere

Ben je een fan van hiken? Dan is deze avontuurlijke plek geschikt voor jou! Aangezien het openbaar vervoer in dit nationale park erg duur is en de omgeving zeer mooi is het een absolute aanrader om dit gebied al wandelend te ontdekken.

 

 

 

 

Wandelen tussen de schaapjes tijdens het hiken

Het Lake District is te bereiken met de trein. De eindstop is Windermere. Hier heb je verschillende hostels maar je kan ook verder doorreizen naar andere dorpjes.

Hostel tip: De YHA-hostels, deze hostelketen is over heel Engeland te vinden en is zeer schappelijk geprijsd voor de kwaliteit die je krijgt.

 

 

 

 

Stop 5: Liverpool

Als je vanuit het Lake District weer richting zuid gaat kan je een stop maken in Liverpool, de stad die verantwoordelijk is voor het bijeenbrengen van de leden van de meest bekende band ter wereld, de Beatles. De  havenstad kan je een beetje vergelijken met Manchester, beiden zijn grote steden met zowel een muzikaal- als voetbalverleden.

Bezoek zeker de Albert Dock, hier bevindt zich het Beatlesmuseum. Het museum legt de geschiedenis van de Beatles uit op een zeer leuke manier. Op de Albert Dock heb je ook leuke restaurants met zicht op de zee.

Recreatie van de Abbey Road studio set-up in het Beatles museum

 

 

 

 

 

 

 

 

Hostel tip in Liverpool: YHA Hostel Liverpool

Stop 6: Bristol en Bath

Bristol

Bristol is een stad gelegen in het zuidwesten van Engeland. De stad wordt gesplist door het Kanaal van Bristol. Hierdoor kan je de stad een beetje vergelijken met Gent. De stad staat bekend om zijn Bristol underground scene, een cultuur die geassocieerd wordt met Drum&Bass en grafitti kunst. De scene begon in het begin van de jaren 90′ en is nog altijd even populair. Wie houdt van stevige Rave feestjes moet zeker eens een bezoekje nemen aan de stad.

Ook en niet onbekende band dat van Bristol komt: Massive Attack. Ze worden gezien als een van de belangrijkste bands in de TripHop-genre.

Bath

Wanneer je na al dat raven in Bristol zin hebt in een dagje cultuur kan je in Bristol de bus nemen richting Bath, een eeuwenoude stad vol Romeinse geschiedenis. Bezoek zeker de thermen, een oud Romeins badhuis dat nog in heel goede staat bewaard is gebleven.

De Romeinse thermen in Bath

 

 

 

 

 

 

 

 

Stop 7: Devon en Cornwall

Na al dat citytrippen is het weer eens tijd om wat natuur op te snuiven. De beste plekken hiervoor zijn Devon en Cornwall, gelegen in het zuidwesten van Engeland.

In Devon heb je prachtige natuur, het Dartmoor National Park is een nationaal park gelegen aan de stad Plymouth (Britain’s ocean city). Hier heb je de oceaan en een nationaal park op een halfuur rijden van elkaar. Dit is dan ook een populaire toeristische trekpleister onder de Britten.

Uitzicht op de oceaan en de vuurtoren in Plymouth

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je doorrijdt tot in Cornwall bevind je je op het uiterste einde van Engeland hier heb je naast prachtige natuur ook vele stranden. Het meest populaire is Newquay, dé surfstad van Engeland. Deze prachtige plek is een absolute aanrader, en wanneer het weer meezit en je zin hebt in wat actie moet je eens langs gaan bij een van de vele surfstanden dat zich op het strand bevinden.

Zelfs in de winter wordt er gesurft in Newquay

 

 

 

 

 

 

 

Omdat we aan het einde zijn van Engeland zijn we meteen aan het einde van dit artikel. Het Verenigd Koninkrijk heeft veel te bieden dus het is zeker waard om de Noordzee hiervoor eens een keertje over te steken!

Tekst en foto’s: Ellen Boonen