NieuwsTekst

Vloeken geeft kracht en verzacht pijn

De onderzoeker kwam op het idee bij de bevalling van zijn vrouw

Vloeken doet iets met je lichaam. - CC BY 2.0

De Britse psycholoog Richard Stephens ondervond na onderzoek dat vloeken je extra kracht kan geven bij een grote inspanning. Ervoor kwam hij al tot de conclusie dat schelden ook pijn kan verlichten.

Dankzij een onderzoek van een paar jaar geleden weten we dat vloeken de pijn kan verminderen. Stephens onderzocht dit door mensen te laten vloeken terwijl ze een hand in ijswater hielden. “Vloeken bevorderde de tolerantie, deed de hartslag stijgen en verlaagde de ervaren pijn,” schrijft hij in het onderzoek. “De pijn bleef wel hetzelfde bij mensen die vaker overdrijven.”

Nu heeft hij een nieuw onderzoek af waarbij er wordt gekeken naar het verband tussen vloeken en inspanningen. Daarvoor vroeg hij de proefpersonen om een korte fietstest te doen en een krachtmeter dicht te knijpen. Een keer mochten ze vloeken en een andere moesten ze een neutraal woord roepen. De testen werden vergeleken en bij het vloeken steeg de kracht met 4 procent bij het fietsen en 8 procent bij het knijpen.

Potvernondepillekes

België is rijk aan een waaier van scheldwoorden in verschillende dialecten. Toch gebruiken jongeren vaker Engelstalige scheldwoorden. De collega’s op de redactie van 21bis hadden uiteenlopende antwoorden op de vraag welk scheldwoord ze het vaakst gebruiken bij een stevige inspanning. Hieronder een lijstje met de scheldwoorden van veel gebruikt naar weinig gebruikt.

Kak, kut, fak, putain, fuck, godverbiedthetvloeken, pot-vol-koffie, doeme, godverkut, mierda, verdekke, miljaarde, shit, fok, klote, fucking hell, godvermiljaar, schijt, merde, godverdoeme.

Tekst: Yannick Vertommen, foto: CC BY 2.0