AgendaTekst

Sofie en Oriana maakten vriendschapsbandjes voor Rode Neuzendag

Sofie, Oriana, Laura en Amber maakten zelf vriendschapsbandjes voor Rode Neuzendag. ©Sofie Aerts

Vanavond sluiten Koen Wouters en Jonas Van Geel Rode Neuzendag 2018 af met een grote show in het Antwerps Sportpaleis. Met de opbrengst van de show kunnen Vlaamse scholen meer investeren in het mentaal welzijn van jongeren. Niet alleen VTM, Qmusic en Belfius zamelden geld in, maar ook Sofie Aerts en Oriana Merla deden dat met hun zelfgemaakte armbandjes.

Sinds 2015 organiseren VTM, Qmusic en Belfius Rode Neuzendag om jongeren met psychische problemen te helpen. Twee jaar geleden werd er geld ingezameld voor OverKop, een online platform waar jongeren terecht kunnen met problemen, en dit jaar wordt het geld geïnvesteerd in scholen die meer aandacht willen geven aan het welzijn van hun leerlingen.

Iedereen kan zelf een actie opstarten om geld in te zamelen voor Rode Neuzendag en dat vonden Sofie Aerts en Oriana Merla een goed idee. Samen kwamen ze op het idee om zelf vriendschapsbandjes te maken en te verkopen. ‘Oriana wou armbandjes maken voor Rode Neuzendag, maar ze had daar geen tijd voor. Ik heb zelf psychische problemen, veel paniekaanvallen en ik word heel slecht geholpen. Daarom vond ik het een goed idee om iets voor Rode Neuzendag te organiseren en zo hebben we dat samen opgestart. Als Rode Neuzendag iets aan die problematiek bij jongeren kan doen, dan wil ik mee helpen zodat andere jongeren wel goed geholpen kunnen worden’, vertelt Sofie.

Samen met vrienden en familie hebben ze uren aan de armbandjes gewerkt en dat werd beloond. ‘Ik werk vier uur aan één bandje, wij hebben daar veel tijd en moeite in gestoken. Amber Wollants, een vriendin van mij, en de groep Merksem Creatief hebben ons daar ook mee geholpen en Emma Gys heeft de administratie gedaan, dus we waren met heel veel’, vertelt Sofie. ‘Wij hebben een bestelling gehad van meer dan honderd armbandjes en deur aan deur hebben wij er nog zo’n vijftig verkocht. Mijn nichtje Laura heeft ook vriendschapsbandjes verkocht dus in totaal zijn dat iets van een driehonderd armbandjes.’

Sofie hoopt om over twee jaar dubbel zo veel armbandjes te kunnen verkopen en raadt iedereen aan om zelf een actie te organiseren. ‘Voor mij is Rode Neuzendag heel belangrijk en ik hoop dat jongeren met psychische problemen in Antwerpen daardoor geholpen kunnen worden. Je krijgt veel voldoening van zo’n actie te organiseren en geld in te zamelen dus ik raad het iedereen.’

Je kan een actie steunen of een gift doen op www.rodeneuzendag.be.
Tickets en info voor Rode Neuzen Dag XL Live in het Sportpaleis vind je op www.sportpaleis.be.

Tekst: Nina Slap, foto: ©Sofie Aerts