AgendaTekst

Wie kroont zich tot tiende buikschuifkampioen?

Chiro Blaasveld organiseert tiende editie kampioenschap buikschuiven

Het buikschuifkampioenschap is intussen al aan z'n tiende editie toe.Het buikschuifkampioenschap is intussen al aan z'n tiende editie toe. © Andrew Gardecki (CC BY-NC-ND 2.0)

Komende zondag vindt er in Blaasveld bij Mechelen het grote buikschuifkampioenschap plaats. Het event, georganiseerd door de plaatselijke Chiro Instuif, is ondertussen al aan zijn tiende editie toe en gaat ook dit jaar weer op zoek naar een nieuwe koning en koningin van de glijdiscipline.

Het vormt stilaan een klassieke afspraak in de kalender van de Blaasveldse Chiro Instuif. Voor de 10de editie van hun grote buikschuifkampioenschap hopen ze op een massale opkomst van zowel jong als oud. “Deelnemen aan de competitie kan vanaf 12 jaar, maar ook mensen die niet willen meedingen naar de titel zijn steeds welkom als toeschouwer. Zo zullen er drank- en eetstands zijn en is er een springkasteel voor de allerkleinsten”, aldus mede-organisator Wannes Van Muylder.

Maar de grote blikvanger blijft uiteraard het buikschuifkampioenschap. “Zelf nam ik er ook al eens een aantal keer aan deel, maar de titel heb ik nooit gepakt. Zonde, wat er zijn best mooie prijzen te winnen. Na de voorrondes met knock-outsysteem nemen de beste buikschuivers het tegen elkaar op in de finales. Daarin wordt het pas echt spannend en is het vaak de rush naar de bel die beslist wie er doorgaat wanneer twee deelnemers even ver doorgleden.”

Met de complimenten van de burgemeester
De uiteindelijke top drie wordt beloond met een beker en een persoonlijke felicitaties van Eddy Bevers, de burgemeester van Willebroek. De winnaar van zowel de mannen- als vrouwencompetitie krijgen daarbovenop ook nog eens een speciale badjas met daarop ‘Buikschuifkampioen 2017’ gedrukt. Vorig jaar was die eer bij de mannen weggelegd voor Michiel Wils. Bij de vrouwen gleed Jolien Van Linden zich een weg naar de eretitel.

“Dat glijden op zich lijkt trouwens vaak gemakkelijker dan het in werkelijkheid is. Het vraagt best nog ene voorbereiding en lichaamscoördinatie om een respectabele afstand te laten optekenen. De grootste tip die ik uit mijn ervaring alvast kan meegeven voor de deelnemers van dit jaar is dat je best een strakke short draagt en voor de rest zo weinig mogelijk stof. Het is belangrijk dat je de bruine zeep z’n werk laat doen. Je benen de lucht inhouden tijdens het glijden helpt ook, om het contactoppervlak met de glibberige baan zo klein mogelijk te houden voor extra snelheid. Jezelf nog wat extra insmeren met water of bruine zeep kan alvast ook helpen als ik de winnaars van de vorige jaren mag geloven.”

Inschrijven voor het grote buikschuifkampioenschap op zondag 21 mei kan via chiroinstuif@hotmail.com Leden van een jeugdbewegingen betalen 3 euro inschrijvingsgeld, niet-leden moeten 5 euro neertellen voor een deelnamebewijs. De wedstrijd zelf start om 15 uur. Schrijf dat maar op je buik… Euh… in je agenda.

 

Tekst: Glen Van Herck, foto: Andrew Gardecki (CC BY-NC-ND-2.0)