LijstjeLokaalTekst

Zo houd je een lenteschoonmaak op kot (ook geschikt voor luierikken)

Fleur je kot op en blaas die stoflaag eindelijk weg.

Ruik je het al? De lente staat voor de deur en dat betekent: tijd voor een lenteschoonmaak. Weet je niet hoe te beginnen? Deze vijf tips geven jou het properste kot zonder moeite.

Tip 1: maak je bed op
Voordat je hiermee begint, zet je best even een raam open voor het stof. Maak er een gewoonte van om je dekbed even op te schudden en naar achter te plooien wanneer je opstaat. Vergeet ook zeker je hoofdkussen niet. Het oogt niet alleen netjes, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wie zijn bed opmaakt, ’s nachts beter slaapt.

Tip 2: verzorg je planten
Niets zo slordig als een trieste plant op je vensterbank. We kennen ze allemaal, de student die moedig zijn plantjes op kot grootbrengt. Meestal loopt dat slecht af. Verzorg je planten daarom goed. Geef ze voldoende water, en zet ze op een lichte plek. Maar vooral: haal slechte blaadjes ertussenuit, zo is er weer ruimte voor nieuwe.

Tip 3: kuis je microgolf uit
De microgolf, misschien wel de beste vriend van elke student. Maar vaak een opslagplaats voor aangekoekte etensresten. Geen zin om te schrobben? Plaats een schaaltje water met schijfjes citroen een paar minuten in de magnetron. Ping. Met een spons haal je zo het vuil weg en ruikt alles helemaal fris. Klaar in vijf minuten.

‘Ik poets wanneer het echt vuil is en wanneer het mij begint te irriteren’ – Elizabet Rabi (21), student Leraaropleiding.

Tip 4: stofzuigen
Stof verzamelt zich graag op verborgen plekjes. Haal daarom je stofzuiger boven om ook eens onder je bed en achter je kasten te kuisen. Tip van Elizabet: ‘Gebruik altijd een stofzuiger. Wanneer de grond proper is, lijkt alles plots ook veel netter.’

Tip 5: wandel rond
Rondwandelen in je kot, maar dan wel met fluffy kousen. Deze vangen het stof op de grond en laten je vloer weer blinken. Eigenlijk hoef je dus niets te doen. En ze zijn nog lekker warm ook.

Simpel, goedkoop en warm.

Een lenteschoonmaak houd je best op een swingende playlist:

Tekst: Jorien Deridder, Foto’s: ©Jorien Deridder