LokaalNieuwsTekst

Zo spaar je 30 dierenlevens per maand

Vegan eten is moeilijk, duur en niet lekker. No way! Probeer eens Try Vegan, een campagne van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief ) en BE Vegan (Belgische veganismevereniging) waarbij je een maand plantaardig eet. Try Vegan biedt je een volledig gratis programma met voedingsschema’s, recepten en begeleiding aan. Een aantal receptjes vind je al op het einde van dit artikel. Van 1 tot 30 april loopt de aprileditie van de campagne.

Tijdens het voorbije jaar waren er 11.000 mensen die deelnamen aan de campagne. Voor de maand april schreven er zich al 2.795 mensen in. Door een maand plantaardig te eten spaar je:

  • 30 dierenlevens
  • 60 kg co²
  • 30.000 l water
  • 21.000 m² land

Waarom vegan?
Er zijn verschillende redenen om over te schakelen naar een veganistische levensstijl. Om het dierenleed te stoppen bijvoorbeeld. Veganisten consumeren geen vlees, vis, eieren, zuivel en honing. Niet alleen in de vleesindustrie is er veel dierenleed, ook de beestjes in de zuivelindustrie zien af. Voor de productie van zuivel moeten er eerst koeien zwanger gemaakt worden, alvorens ze melk produceren. Wanneer de koe bevalt, wordt het kalfje van de moeder afgenomen zodat de melk die ze produceert voor menselijke consumptie kan gebruikt worden. Uiteindelijk belanden de melkkoeien net zoals vleeskoeien in het slachthuis.

Een tweede reden kan het milieu zijn. Dierlijke producten hebben een enorme ecologische voetafdruk door de CO²-en methaanuitstoot, ontbossing, watervervuiling en transportkosten.

Ook voor je gezondheid kan het positief zijn om dierlijke producten uit je leven te bannen. Ze zorgen voor een verhoging van de cholesterol, hart-en vaatziekten en verschillende vormen van kanker doordat ze schadelijke stoffen bevatten. We worden ziek door de dierlijke vetten, hormonen en het teveel aan eiwitten. Wanneer je vegan eet, krijg je al deze stoffen niet binnen.

Plantaardig VS veganistisch
Er is een verschil tussen iemand die plantaardig eet en veganist is. Bij een plantaardige levensstijl eet iemand geen dierlijke producten, de drijfveer is voornamelijk de gezondheid. Bij een veganistische levensstijl eet je ook plantaardig, maar dit gaat verder dan dierenleed tegengaan op vlak van eten. Veganisten dragen geen kledij waar dieren aan te pas komen en gaan ook niet naar een dierentuin of circus waar dieren uitgebuit worden. Alle vormen van dieren gebruiken om er als mens voordeel uit te halen, wordt vermeden.

Konijneneten
Wie denkt dat veganisten enkel konijneneten consumeren, heeft het mis, want er is ook een groot aanbod aan chocolade, ijs, koekjes, chips en snoep. Let wel op: het is niet gezond om te overleven op al deze ongezonde producten. Een gevarieerde voeding met voldoende groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten is belangrijk. Omdat alle begin moeilijk is, zijn er hier al een aantal klassiekers in een vegan jasje.

 

 Spaghetti bolognese     

       

Recept voor 2 personen

Ingrediënten                                                              

250 g spaghetti of capellini
olijfolie
2 uien
3 teentjes look
peper
½ – 1 tl cayennepeper (naar wens)
1 tl gedroogde basilicum
1 tl gedroogde oregano
1 paprika
2 wortels
1 bakje champignons
2 el tomatenconcentraat
800 ml passata
1 pakje seitangehakt* of 1 cup rode linzen

* Je kan het seitangehakt ook vervangen door sojagehakt of ander veggiegehakt.

Topping
Geraspte vegan kaas (bv. Prosociano van Violife) of zelfgemaakte vegan parmezaan (maal hiervoor 100g cashewnoten met 3 el edelgistvlokken en kruid met flink wat zout)

Instructies

  1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Neem een kookpot voor de saus en zet deze op een matig vuur. Giet er wat extra vierge olijfolie in.
  2. Schil de uien en snipper ze fijn. Doe hetzelfde met de knoflook. Stoof ze in de warme olijfolie, roer af en toe.
  3. Voeg de peper, oregano, gedroogde basilicum en cayennepeper erbij, roer even door elkaar en laat dit ongeveer een minuutje opwarmen.
  4. Snijd ondertussen de paprika, wortels en champignons in kleine stukjes en voeg ze toe aan de ui.
  5. Doe de linzen, tomatensaus en het tomatenconcentraat erbij en roer goed door elkaar. Laat dit minstens een half uur pruttelen tot de linzen gaar zijn (als je seitangehakt gebruikt is het sneller klaar).
  6. Proef de saus en kruid naar smaak bij. Serveer met wat geroosterde pijnboompitten, olijven, verse basilicum, edelgist en/of vegan geraspte kaas.
    Recept en foto’s van De Groene Keuken

 

Vol-au-vegan

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

plantaardige boter
1 ui, fijngehakt
1 teentje look, fijngehakt
250 gr champignons, in schijfjes gesneden
200 gr vegan kip- of seitanstukjes, gebakken tofu, sojabrokjes en/of gekookte kikkererwten*
1 tl tijm
1 blad laurier
1 à 3el cognac
250 ml plantaardige room
50 ml groentebouillon
½ tl citroensap
peper
verse peterselie
* Lekkerst met vegan kipstuckjes!

Instructies
  1. Stoof de ui gaar in wat plantaardige boter op een laag vuur.
  2. Voeg de look, kruiden en champignons toe en laat even verder stoven.
  3. Als je de seitan (of andere) graag eerst wat bakt, voeg je deze nu toe aan de champignons.
  4. Voeg de cognac, room, bouillon en het citroensap toe aan het champignonmengsel.
  5. Laat op een zacht vuur indikken voor ongeveer 20 minuten. Serveer met frietjes, kroketten, geroosterde aardappels of puree.
    Recept en foto’s van De Groene Keuken

 

Ovenschotel met puree, wortelen en gehakt

© Tine Lassuyt

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g aardappelen
  • 500 g wortels
  • 250 g champignons
  • 1 ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g seitan gehakt (of tofu gehakt)
  • 1 el sojasaus
  • 800 g preien
  • 2,5 dl sojaroom
  • 0,5 tlprovençaalse kruiden
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en de wortelen en snijd ze in grove stukken. Kook ze afzonderlijk gaar.
  2. Pel en snipper intussen de ui en de knoflook. Reinig de champignons en snijd ze in schijfjes.
  3. Stoof de ui glazig in wat olie.
  4. Voeg de knoflook en de champignons toe en laat dit alles 10 minuten stoven.
  5. Voeg het gehakt en de sojasaus toe en kruid met Provençaalse kruiden, peper en zout.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C.
  7. Snijd de prei in stukken en stoof de preistukjes afzonderlijk in wat olie gedurende 10 minuten. Roer er de 1.5 dl sojaroom door. Kruid met peper en zout.
  8. Verdeel het gehakt-champignonmengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal. Leg de prei erbovenop.
  9. Maak een puree door de worteltjes en de aardappelen fijn te stampen met 1 dl sojaroom. Kruid met nootmuskaat, peper en zout en bedek de prei met de wortelpuree.
  10. Zet de schotel 30 minuten in de oven.
    Bron: Donderdag Veggiedag Kookboek

Alle informatie vind je terug op de website van Try Vegan. Wanneer je je inschrijft, ontvang je ook mails waarin alles uitgelegd wordt.

Bron recepten: tryvegan.be met toestemming van Try Vegan

Tekst: Tiffany Hermans, foto: Janco via Pexels