AgendaRecensie

Zwangere Guy in de AB: f*cking hard vlammen

Zwangere Guy brak heel de AB af. © Florian Decoster

Zwanger Guy, die zich afgelopen jaar tot koning van de Brusselse hiphop kroonde, zorgde in de AB in Brussel voor een show van epische proporties. Dat zijn debuutplaat ‘Wie is Guy?’ goed ontvangen werd, is geen geheim. De talloze interviews en volgeschreven kranten konden maar niet ophouden met schrijven over de Brusselse koning, net zoals wij dat ook niet kunnen.

Vrijdag 29 maart was het zijn tweede show in de Brusselse concertzaal. Hoewel er normaal maar één show was, besloot de Brusselaar om ook nog op donderdag 28 maart een sessie te spelen. Tweemaal uitverkocht. Goed voor vierduizend verkochte tickets.


Via sociale media kon ik al vaststellen dat donderdag een immens harde show was geweest. Van de ene moshpit naar de andere, van emotionele gesprekken met het publiek tot epileptische lichtshows.

De dag is aangebroken, vrijdag 29 maart. Het voorprogramma wordt verzorgd door de Antwerpse engel Miss Angel. Met haar grime-geïnspireerde hiphop en opzwepende energie lukt het haar toch niet om de halfvolle zaal volledig mee te krijgen. Geen nood, haar bekendste nummer is nog niet gespeeld. Dat bewaart ze voor het einde van haar korte show. Ze eindigt op haar climax. Toch chapeau: op één jaar tijd van onbekende Antwerpse artiest tot een voorprogramma in de AB.

De sfeer zit er goed in. Na het optreden van Miss Angel sluiten de rode fluwelen gordijnen. De zaal wordt verder gevuld, de drukte neemt in stijgende lijn toe. Een mix van alle leeftijden, in de zaal jonge tieners en boven op de balkons de oplettende ouders. ‘Gele blokken’ van Stikstof knalt door de boxen. Het is duidelijk, er zijn heel wat Stikstoffans aanwezig die luidkeels de tekst van het nummer meezingen.

UM! maakte al een nummer met Zet Gee in het verleden. © Florian Decoster

De gordijnen gaan open. UM!, zijn dj, en PJ, de live muzikant, komen op. Ze installeren zich en openen met ‘Wie is Guy?’. Lopend door een lichtgevende poort met rook aan zijn koninklijke voeten zegt papa Zet Gee zijn eerste woorden: ‘Ejo Brussel what the fuck is up?’. Gekleed in een jas van de Brusselse mannen van ’t stad loopt hij naar de rand van het podium. De BXHELL breekt los voor het komende anderhalf uur.

‘Wie is Guy?’ is nu al voor velen dé hiphopplaat van 2019. De combinatie van rauwe emotie, harde beats en sensuele funk. En dan hebben we het nog niet gehad over de namen die naast Zwangere Guy schitteren op deze nieuwe plaat.

We worden verwend met oude klassiekers als ‘Jij niet zien’ en ‘Dokter Guy’. Ook zijn nieuwe nummers zorgen voor gigantische moshpits, waar sommige vaders harder gaan dan hun zonen. Naast de koning staan er ook fantastische special guests op het podium. Zijn twee Brusselse copains van Le 77, Peet en Fele Flingue, die drie nummers meespelen met Guy. De Antwerpse hiphopscene is ook aanwezig. Blu Samu die samen met Zet Gee het opzwepende nummer ‘Mershedeïz’ maakte. Darell Cole en Nag mogen Antwerpen ook naar het oude Brussel brengen. Goriks collega Jazz van Stikstof deelt tijdens ‘Brede Jongens’ de scene met Berry Bart. En last but not least de funkalicious Selah Sue die ‘Guy Funk’ komt spelen.

Nog een kippenvelmoment is er tijdens het nummer ‘Gorik pt. 1’. Gorik zit op een stoel in het midden van het podium, geen muziek en amper licht. Het moet muisstil zijn voor hij wil verdergaan. Niet simpel om een AB die net een uur stond mee te zingen en te springen stil te krijgen maar het lukt. De zaal is stil, iedereen weet wat er zit aan te komen. De voicemails die Zwangere Guy’s moeder achterliet, spelen af. Rauw, hard en boos. Het valt op dat het niet makkelijk is zijn verhaal zo bloot te leggen. Verdiend applaus en gejuich na zo een persoonlijke performance.

Iedereen verlaat het podium. Weer eens moeten we roepen voor een bisnummertje. ‘Gisteren riepen ze harder.’ zegt Guy vanachter het gordijn. The crowd goes wild. Het tweede deel van de show begint. Met R.A.F. en Dr. Guy zet hij de keet voor de zoveelste keer in vuur en vlam. Voor een laatste keer roept Gorik al zijn special guests op het podium. ‘Zwangere Guy is zo haai’ speelt door de boxen. Het optreden zit erop.

De AB wil duidelijk meer. Ze zijn niet voldaan. ‘Fuck it, nog eentje dan! Dat kregen ze gisteren niet!’: woorden die iedereen op dat moment wou horen. R.A.F. is het allerlaatste nummer. Iedereen is klaar om nog wat te springen. Iedereen is nog goed wakker. Guy waagt zich aan een stagedive, en wat voor een. Genomen als een ware professional.

Een show die nog lang zal nazinderen in de hoofden van de vierduizend toeschouwers. Een show gegeven door een rasechte Brusseleir voor zijn Brussel in de mooiste zaal van België. Nu al een van de beste hiphopshows die dit jaar in de AB te zien zullen zijn.

Tekst en foto’s: © Florian Decoster